Merhaba!
Kasım ayı konuğumuz Çalınan Dikkat kitabı okumalarınız iyi ve odaklanarak (!) geçiyordur umarım. Bu kitabı okurken aramızdan hiç kimsenin hiç bana uygun değil diyebileceğini sanmıyorum. O yüzden hepimize hitap ediyor olmasından dolayı oldukça memnunum.
Kitap kulübümüzdeki aylık planlamaya uygun olarak, ayın bu ikinci pazartesi günü, kitapla ilişkili olduğunu düşündüğüm bağlamı genişleten ya da temel meseleleri aydınlatan bir takım öneri listesi ile geldim bu sayıda.
⚠️Gelecek pazartesi günü kitabı özetleyerek analiz ettiğim uzun bir sayı ileteceğim. Kitaba dair online buluşma ise yalnızca ücretli üyelere özel bir şekilde 25 Kasım Pazartesi saat 21:00’de Zoom’da olacak.
Aşağıdaki sekme aracılığıyla üye olabilirsiniz👇🏻
İçerik Kürasyonu: Ek Öneriler
İlk olarak, benim bu kitap hakkında zamanında epey ilgi görmüş bir videom var. Onu önermek istiyorum. Kitaba dair ana meseleleri kafanızda toparlayacaktır.
Yazarın bu konu hakkında bir TED konuşması var, Türkçe altyazısı mevcut.
Bu konuda bir belgesel, Social Dilemma. Sosyal medya platformlarının psikolojik ve toplumsal etkilerini inceleyen bir Netflix belgeseli. https://www.imdb.com/title/tt11464826/
"Sosyal İkilem", teknoloji şirketlerinin sosyal verileri politik avantaj için kullanma yollarını araştırırken, "The Great Hack" adlı diğer belgesel ise, Cambridge Analytica'yı çevreleyen modern skandala odaklanarak buna çok daha derinlemesine bir bakış atıyor. Tanınmış gazeteciler, eğitimciler ve eski çalışanların yer aldığı, verilerin gücünün kapsamlı ve sert bir keşfi.
“Lo and Behold: Reveries of the Connected World” - Werner Herzog, İnternetin yaşamımız üzerindeki derin etkisini ve dikkat süreçlerimizi nasıl etkilediğini ele alan bir belgesel.
"Black Mirror" (özellikle "Nosedive" bölümü), Sosyal medya, teknoloji ve toplum ilişkisine odaklanarak dikkat dağınıklığı ve bağımlılığı işleyen bir müthiş bir dizi ve bölüm…
Explained adlı müthiş belgesel serisinin “Nasıl Odaklanırız?” adlı bölümü
Odaklanma konusunda benim panzehirim olan meditasyona önyargısızca başlamak için EN İYİ yollardan biri bu seri. Meditasyonu pratik etmeme konusunda ısrarcı olsanız bile, görsel bir şölen bölüm. En azından ne olduğunu makul bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Kitaplar…
Bu kitapların “hepsi” ayın kitabı Johann Hari’nin iddiasının yanında işlevsiz. Çünkü dikkat ekonomisine değil; bireysel çözümlere odaklanıyor. Özellikle Nir Eyal, zaten Çalınan Dikkat’te de sert bir şekilde eleştirilmişti.
Yine de göz atmak isterseniz:
"Indistractable" - Nir Eyal: Kişisel ve çevresel engellerin farkında olarak dikkati toplama yollarını anlatıyor.
"Digital Minimalism" - Cal Newport: Dijital detoks ve dikkat ekonomisine karşı sade bir yaşam tarzı geliştirmenin yollarından söz ediyor.
"The Shallows" - Nicholas Carr: İnternetin düşünce ve öğrenme süreçlerimize etkisini tartışıyor.
"Irresistible" - Adam Alter: Dijital cihazların bağımlılık yaratma potansiyelini vurguluyor.
"Deep Work" - Cal Newport: Dikkat ekonomisi içinde derinlemesine çalışma alışkanlıkları oluşturma metotları öneriyor.
Ben bu yazıyı kum saatim aracılığıyla odaklanarak kısa bir sürede tamamladım. Bazen bir kum saati de işe yarayabiliyor. Sizin bana önerileriniz olursa ücretli üyelere özel Sohbet Odası’nda buluşalım.
Gelecek pazartesi, ayın kitabına dair uzun bir inceleme yazısı ileteceğim.
Sevgiler,
Dilara